Stak på folkemødet

Vores spil 'Stakåndet' sætter fokus på den forvirring, som mange studerende føler over skiftende udmeldinger fra medier, politikere og meningsdannere – men i en god og legende tone.
Politkere, journalister, fagforeningsfolk og rektorer fra landets uddannelsesinstitutioner dyster om at få deres bachelor.
På billedet ses prodekan fra AU, Niels Lehmann og uddannelsesredaktør på Politiken, Jacob Fuglsang.
FOTO: ZEVEGRAF
Tilbage på skolebænken
Vores spil 'Stakåndet' sætter deltagerne ind i, hvad det vil sige at være studerende anno 2016. I STAK går vi på forskellige uddannelser, men fælles for os er, at vi alle oplever forvirring i vores studieforløb - enten på egen krop eller hos vores medstuderende.
I et sammenspil mellem regelændringer og metaforer tydeliggjorde spillets forløb den forvirring, vi oplever og ser hos studerende i dag. Deltagerne fik en umiddelbart enkel opgave stillet: byg en konstruktion, som kan bære en given bog. Lykkedes det deltagerne, fik de et eksamensbevis.

I STAK diskuterer vi denne følelse af forvirring som et politisk budskab.

Hyppigheden af de seneste års ændringer i vores uddannelsessystem kan skabe en følelse af apati hos os studerende. Ændringerne sker som en del af en international standardisering af uddannelser i EU.





Det er klart, at internationale samarbejder også skaber muligheder for os studerende. Men samtidig oplever vi, at de internationale standardiseringer gør os passive. Dette oplever vi desværre også skaber apati hos os - og hos vores medstuderende.

Vores spil er ikke et klageråb om, hvor hårdt vi studerende har det - for vi har det faktisk meget godt.
Det er nærmere et forsøg på at give deltagerne et indblik i, hvad konstante forandringer gør ved et studieliv. Vi er bange for at studerende tager apatien og forvirringen med sig ud på den anden side...
Et studieliv er også et politisk liv, men hyppigheden af strukturelle ændringer på vores individuelle uddannelser kan få os til at stejle, og måske helt tjekke ud.

Som studerende i dag skal du have is i maven. Og faktisk er det, de studerende, der tør tage chancer i deres studie, og bryde med systemerne, som bliver mest succesfulde efterfølgende.
Vores 'Stakåndede' deltagere
Henrik Busch // Prodekan, Metropol
Harald Mikkelsen // Rektor, VIA
Henrik Dam // Rektor, Syddansk Universitet
Lene Augusta Jørgensen // Rektor, UC Nordjylland
Anne-Birgitte Rasmussen // Formand for Danske Gymnasier & rektor v/ Københavns Åbne Gymnasium
Jørgen Rosted // Økonom
Stina Vrang Elias // Administrerende direktør, Tænketanken DEA
Jacob Fuglsang // Uddannelsesredaktør, Politiken
Vibeke Rask Grøn // Freelance Journalist
Rasmus Pontoppidan // Radikal Ungdom
Svend Thorhauge // Det Radikale Venstre
Niels Lehmann // Prodekan, Aarhus Universitet

VIA UC producerede en kort film fra 'Stakåndet' på Folkemødet - se med nedenfor..
Folkemødet finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge. Folkemødet er en årlig påmindelse om, at det åbne danske demokrati er værd at værne om og påskønne