Hej! Mit navn er Jens-Ulrik Kleemeyer.
Jeg har fra 2005 læst på Aarhus Universitet: Musikvidenskab, Begivenhedskultur og Oplevelsesøkonomi. I april 2014 blev jeg færdiguddannet, og et lille halvt år senere startede jeg i min første og nuværende stilling: projektleder for det strategiske Aarhus 2017-projekt, RETHINK Folk Music.
Aarhus 2017 fordi...
Den dag vi vandt titlen som europæisk kulturhovedstad 2017, husker jeg tydeligt. Oppe på oplevelsesøkonomi var der klar besked fra underviserne Dorthe Refslund Christensen og Britta Thim Knudsen: "Nu vil der garanteret være massevis af arbejde til jer, når I bliver færdige!". Kulturhovedstadsprojektet må da også ses som en appelsin i turbanen for enhver nyuddannet kulturinteresseret humanist. Og Dorthe og Britta fik ret.
I første omgang var det mest interessante ved at blive en del af Aarhus 2017-familien, at få mulighed for at være med til at identificere, udforme og udvikle friske, meningsfulde og forhåbentligt nyskabende projekter og brands under den store Aarhus 2017-paraply.
Som projektleder i RETHINK Folk Music fik jeg oveni købet muligheden for at arbejde inden for et felt bestående af musikformidling, event-planning og kulturel udveksling af både melodier og interesserede elever. Musikvidenskab, Begivenhedskultur og Oplevelsesøkonomi - jeg havde fuld plade!
Jeg blev hurtigt betaget af folkemusikkens umiddelbarhed og energi, og kunne se mange muligheder for at skabe nye samarbejder både lokalt, regionalt, men også tværkulturelt og internationalt. Målgruppen var børn og unge, så musik- og kulturskolerne var centrale partnere og samarbejderne med deres lokale museer var oplagt. For hvem har mere erfaring med at formidle lokal kulturarv og kulturhistorie på levende og engagerende måder end lokalarkiverne og regionens historiske museer?
Musik- og kulturskoleelever og lærere i vores partnerbyer begyndte at grave efter lokale melodier. Det var ikke altid lige let at finde materiale, men de lokale melodier begyndte dog lige så stille at pible frem, bl.a. med hjælp fra museerne. Melodierne blev gentænkt, og til sidst begyndte de at vandre. Fra by til by. Fra land til land. Næste skridt var at lade eleverne mødes, så også de begyndte at vandre og at samles til vores arrangementer og camps. Næste år kulminerer det hele i en stor folkemusik-festival på Himmelbjerget i slutningen af juni 2017.
Jeg kom efterhånden længere og længere ind både i projektet, i folkemusikmiljøet, i tallene, i det administrative, i musik- og kulturskole-verdenen, samt i de kulturpolitiske værdier som 2017-projektet overordnet lægger vægt på; Bæredygtige og inkluderende samarbejdsprojekter, der selv vil kunne stå oprejst - også efter 2017. Det gav god mening at løfte blikket og undersøge eksisterende relevante europæiske netværk og de tilhørende støttemuligheder.